-->

TNPSC - Conservation of Environment - 10th Standard Science

1.    Which of the following group contain only bio-degradable items?
        a. Grass, flowers and leaves
        b. Grass, wood and plastic
        c.  Fruit peels, cake and plastic
        d. Cake, wood and glass
        Answer:  a. Grass, flowers and leaves

2.     Which of the following constitutes a food chain?
        a. Grass, Wheat and mango
        b. Grass, goat and human
        c. Goat, cow and elephant
        d. Grass, fish and goat
        Answer:  b. Grass, goat and human

3.     Which of the following are environment friendly practices?
         a. carrying cloth bags for shopping
         b. switching off light and fans when not in use
         c. using public transport
         d. all the above
         Answer:  d. All the above

4.      What is called as ‘black gold’? 
         a. hydrocarbons
         b. coal
         c. petroleum
         d. ether
         Answer:  c. Petroleum

5.      Based on the food chain, pick the odd one out: 
         Plants→ grasshopper→ frog→ tiger → snake
         Answer:  Tiger

6.      Example for product of green chemistry is ________ 
         a. plastic
          b. paper
          c. bio plastics
          d. halogen flame retardants
         Answer:  c. Bio plastics

7.      ________ is a green house gas which causes climate change and global warming. 
          a. hydrogen
          b. oxygen
          c. nitrogen
          d. carbon dioxide
          Answer:  d. Carbon dioxide

8.      The ________ form decomposers in the pond ecosystem.
         a. Plants
         b. bacteria
         c. frogs
         d. phytoplanktons
         Answer:  b. bacteria

9.     ________ is used in seeding clouds.  
        a. potassium iodide
        b. calcium carbonate
         c. sulphurdioxide
        d. ammonium phosphate
        Answer:  a. Potassium iodide

10.   An example for fossil fuel is __________ 
        a. copper
        b. iron
        c. Magnesium
         d. coal
        Answer:  d. Coal

11.    Ari pollution is caused by transport exhaust fumes and emission of gases like SO₂, CO₂, NO₂ from industries.  Similarly, water pollution is caused by ________.
          a. sewage
          b. crop cultivation
          c. rain
          d. soil erosion
          Answer:  a. sewage

12.    If wild animals are killed, what difficulty would we face?
          a. imbalance in nature
          b. decrease in fog rain
          c. decrease in population
          d. increase in rain
          Answer:  a. imbalance in nature

13.    Water is an essential commodity for survival.  What can we do to help increase water resources?
          a. deforestation
          b. reducing the use of vehicle
          c. The burning of the wastage             
          d. afforestation
          Answer:  d. Afforestation

14.      The tiger and the lion are carnivores.  Likewise the elephant and the bison are ________.
             Answer:  Herbivores

15.       Assertion (A):     Coal and petroleum are called fossil fuels.
             Assertion (R):      Fossil fuels are formed from the remains of dead organisms after millions of years.
             a. Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ explains ‘A’.
             b. Both ‘A’ and ‘R’ are true and but ‘R’ doesn’t explain ‘A’
             c. Only ‘A’ is true but ‘R’ is false.        
             d. ‘A’ is false but ‘R’ is true.
             Answer:  a. Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ explains ‘A’.
             Reason    : Coal and Petroleum are fossil fuels and these are formed from the remains of dead organisms after millions of years.

16.       Compressed Natural Gas (CNG) is considered a better fuel than coal / petroleum, because ________.
            Answer:  It does not pollute the environment.

17.      Now - a – days water bottles and lunch boxes are made from agricultural products like fruit pulp.  These are called ________.

            Answer: products produced by Green chemistry

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting