-->

IBPS PO Previous Questions - Exam Date : 17-06- 2012

1.Which of the following was issue over which India decided to vote against Sri Lanka in the meeting of one of the UN governed bodies/agencies ?    
a) Violations of human rights in Sri Lanka
b) Allowing china of human rights in Sri Lanka
c) Issue of subsidy on agricultural products in the meeting of the WTO
d) Allowing part of Sri Lanka to become an independent country governed by LTTE.
e) Sri Lanka ‘s claim to become a permanent member of UN security council.

Answer :  Violations of human rights in Sri Lanka   

2.Which of the following statements is TRUE about political situation in Mali, where a military coup burst out recently 
a) General elections were due there in March / April 2012 but did not take place
b) The Country was under the control of US army since last 18 months
c) Army of the country was not happy as Amadou Toure was made president without elections for the
next five years
d) Coup broke out in Mali when Amadou Toure, the military chief got seriously injured in a bomb blast.
e) NATO and its associates had panned a coup there.

Answer: Coup broke out in Mali when Amadou Toure, the military chief got seriously injured in a bomb blast. 

3. In the summit of which if the following organizations/group of Nations it was declared that all members should enforce Budget discipline?  
a) G-8
b) OPEC
c) European Union
d) SAARC
e) G-20

Answer: European Union

4. A per newspaper reports, India is planning to use ‘SEU’ as fuel in its 700 MW nuclear reactors being developed in new plants. What is full form of ‘SEU’ as used here ?   
a) Safe Electrical Units
b) Small Electrical units
c) Slightly enriched Uranium
d) Sufficiently Enriched Units
e) Safely enriched uranium

Answer : Slightly enriched Uranium

5. The Golden Jubilee of Afro-Asian Development organization was organized in which of the following places in March 2012 ?  
a) Dhaka
b) Tokya
c) Cairo
d) kualalumpur
e) New Delhi

Answer :New Delhi

6. The present Foreign Trade policy of India will continue till    
a) December 2012
b) March 2013
c) March 2014
d) June 2014
e) December 2014

Answer : March 2014 

7. What was the reasons owing Enrica Lexie , an Italian ship was detained by the port Authorities in Kerala and was bought to Cochin port for inspection and search?    
a) It was carrying in objectionable material
b) It was involved in sea piracy
c) It was detained as the crew killed two India fishermen
d) The ship started sailing without making payments of Iron ore it loaded
e) It was detained as it was dumping nuclear waste in deep sea.

Answer:  It was detained as the crew killed two India fishermen    

8. Which of the following agencies/ organizations recently gave ‘go-head’ verdict to India’s one of the most controversial project of Inter linking rivers?                                                                    a) UN Food and Agriculture Organization
b) World Meteorological Organization
c) International Court of Justice
d) Central Water Commission
e) Supreme Court of India

Answer : Supreme Court of India

9. Who among the following was the captain of the Australian Team which played 4 Test matches against India in January 2012 and won all of them ?  
a) Ricky Pointing
b) Michael Clarke
c) Nathan Lyon
d) Stuart Clark
e) Andrew Symonds

Answer : Michael Clarke

10. The committee on review of Small saving fund (NSSF) was headed by 
a) Dr.C.Rangarajan
b) Mr.U.K.sinha
c) Dr.Y.V.Reddy
d) Mrs,shyamala Gopinath
e) Dr. Usha thorat

Answer : Dr. Usha thorat

11. The 5th Asian Indoor Athletics Championship was organized in February 2012 in   
a) Bangladesh
b) India
c) Qatar
d) China
e) South Korea

Answer : South Korea

12. Who among the following was the chief Guest at the three -day Pravasi Bharatiya Divas held in
January 2012?  
a) Kamla Persad – Bissessar
b) Ram Baran Yadav
c) Lakshmi Mittal
d) Salman Rushdie
e) Benjamini Netanyahu

Answer : Kamla Persad – Bissessar

13. As per revised RBI Guidelines, Provision on secured  portion of loan accounts classified as Doubtful assets for than one year and up to 3 (three) years is to be made at the rate of    
a) 15% 
b) 20% 
c) 40 % 
d) 25% 
e) 30%

Answer : 30%    

14. As per the provisions in the food Security Bill -2011, per month how much food grain should
be given to each person of the target group?   
a) 5kg
b) 7 kg
c) 9kg
d) 10 kg
e) 20kg

Answer : 7 kg

15. Which of the following states has launched ‘panch parmeswar Yojana’ Under which panshayats are allowed to use the fund for developing infrastructure and basic amenities in villages ?   
a) UttarPradesh
b) Maharastra
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
e) Tamilnadu

Answer : Madhya Pradesh

16. National table tennis championship was organized in January 2012 
a) Mumbai
b) Delhi
c) Hyderabad
d) Luknow
e) Jaipur

Answer : Jaipur  

17. Who among the following is the author of the book ‘Nirbasan’?   
a) Mahasweta devi
b) Taslima Nasreen
c) Sunil Gangopadhyay
d) Vikram Seth
e) Kiran Desai

Answer : Taslima Nasreen

18.Who among the following Indian Lawn Tennis layer won a Doubles of Australian Open 2012?
a) Mahesh Bhupati
b) Kamlesh Mehta
c) Leander paes
d) Sania Mirza
e) Achanta sarath kamal

Answer :  Leander paes   

19.’Akula -11′class’K- 152 Nepra ‘ was included in Indian Navy recently. These are 
a) Air crafts
b) Radar System
c) Submarines Missiles
d) Warships
e) Submarines

Answer : Submarines

20. Which of the following awards was conferred upon Late Mario De Miranda(Posthumously) in January 2012?  
a) Padma Vibhushan
b) bharat Ratna
c) kalidas Samman
d) Saraswati Samman
e) Padmashri

Answer : Padma Vibhushan

21. Which of the following schemes in launched to provide pension to people in unorganized
sectors in India  
a) Swabhiman
b) Jeevan Dhara
c) Jeevan Kalyan
d) ASHA
e) Swavalamban

Answer : Swavalamban

22. The 10th basic Ministerial Meeting on climate change was organized in February 2012 in    
a) Tokyo
b) Beijing
c) manila
d) Moscow
e) New Delhi

Answer : New Delhi    

23. Finance Ministry has asked the Reserve Bank of India to allow Common ATM’s that will be owned and managed by non-banking entities hoping to cut transaction costs for banks, such ATM’a are known as       
a) black Label ATM’s
b) Offsite ATM’s
c) On site ATM’s or red ATM’s
d) Third Party ATM’s
e) White label ATM’s

Answer : White label ATM’s    

24. Ranbir Kapoor was awarded Best Actor Award in 57th Film Fare function for his performance in 
a) No One Killed Jessica
b) Stanley Ka Dabba
c) 7 khoon Maaf
d) Rockstar
e) Zindagi na milendi Dobara

Anwers : Zindagi na milendi Dobara

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting