11/04/2015

TNPSC - Mathematics important Questions and Answer for Group 1, Group 2 and VAO Exam

1. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively is.
a. 123
b. 127
c. 235
c. 305

Answer: 127

2. A and B can do the work in 8 days and B and C can do the same work in 12 days and A, B and C can do the same work in 6 days. In how many days both A and C can do the same work?
a. 4
b. 6 
c. 8
d. 12

Answer: 8

3. The seventh term in the series 2, 6, 12, 20, 30 ___
a. 42
b. 72
c. 56
d. 90

Answer: 56

4. The cost price of a cow is Rs. 6,000. What is the selling price in order to make a profit of 30%?
a. 1,800
b. 7,000
c. 7,800
d. 9,000

Answer: 7,800

5. Gold is 19 times as heavy as water and copper is 9 times as heavy as water. In what ratio should these be mixed to get-an alloy 15 times as heavy as water?
a. 1:1
b. 2:3
c. 1:2
d. 3:2

Answer: 3:2

6. 
a. 1/54
b. 10/27
c. 20/3
d. None of these

Answer: 20/3

7. The difference between S.I and C.I on Rs. 500 for 1 year at 12.5% per annum is
a. Rs. 15
b. Rs. 15.50
c. Rs. 50
d. Rs. 0

Answer: RS.0

8. The sub triplicate·ratio of 64:729 is
a. 8:27
b. 27:8
c. 4:9
d. 9:4

Answer: 4:9

9. There are 5 friends P, Q, R, S and T. P knows more than S. Q knows as much a,s T. R knows less than T. S knows more than Q. The best knowledgeable person amongst all is
a. P
b. Q
c. S
d. T

Answer: P

10. Find the next term of the seguence: 0,1,1,2,3,5,8,13,____
a. 17
b. 15
c. 31
d. 21

Answer: 21

No comments: