-->

Important Questions in Physics Paper-II & Paper-III for NET Exam


1. If we completely remove air from an electric bulb, it will prevent


  1. bursting of the bulb

  2. loss of light

  3. oxidation of tungsten

  4. electric shock


Answer:  (3)





2. Why does the filament of an electric bulb lamp becomes white hot but the lead - in wires holding the filament are slightly heated:



  1. Because  it is made up of black iron

  2. Because of its low  resistance

  3. Because of its high melting point

  4. None of the above 


Answer:  (2)







3. Radioactivity is implemented in the field of




  1. agriculture

  2. industry

  3. all of the above

  4. none of the above



Answer:  (3)






4. Heavy nucleus can be split into roughly two equal fragments with the emission of energy by the process of



  1. Fission 

  2. Fusion

  3. Transmutation

  4. Photoelectric Effect



Answer:  (1)






5. Radiocarbon dating technique is used 



  1. to estimate formation of rocks

  2. to estimate the age of soil

  3. to estimate the age of fossils

  4. both (1) & (2)



Answer:  (3)






6.When we make a fuse wire, the selected material should have



  1. low  melting point

  2. high melting point

  3. high resistivity

  4. low resistivity



Answer:  (1)






7. Soundness of cement is usually the measure of



  1. its strength

  2. its durability

  3. its volume change on setting

  4. its permeability




Answer:  (3)




8. Which one of the following is the velocity ratio of a first system of pulleys with four pulleys



  1. 20

  2. 5

  3. 9

  4. 16



Answer:  (4)






9. What will be the new the eddy current  loss, if the old eddy current loss in a transformer is 100W  with f=60 Hz and the thickness t of laminations = 0.4 mm with f=50Hz and t=0.2mm



  1. 20.12W

  2. 14.2W

  3. 17.36W

  4. 18.36W



Answer:  (3)






10. Which one is the best example of semiconductor



  1.  copper

  2. silver

  3.  mica

  4.  germanium




Answer:  (4)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting