TNPSC Group 2 A Important Questions General Studies Download

1. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a Communist Party of India?
(a) H. K. Sarkar
(b) P. C. Joshi
(c) M.C. Chagla
(d) M. N. Roy
Answer: d

2. Who among the following drafted the resolution of fundament rights for the Karachi Session of Congress in 1931?
(a) Dr. B. R. Ambedkar
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: b

3. Who among the following was not associated with the formation of U.P. Kisan Sabha in February 1918?
(a) Indra Narain Dwivedi
(b) Gauri Shankar Misra
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Madan Mohan Malviya
Answer: c

4. Which pairs are correctly matched? Movement/Satyagraha Person Actively Associated with
(A) Champaran Rajendra Prasad
(B) Ahmedabad Mill Workers Morarji Desai
(C) Kheda Vallabhbhai Patel
Select the correct answer :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

5. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of the Revolt of 1857 belong to?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
Answer: a

6. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?
(a) Jhansi
(b) Chittor
(c) Jagdishpur
(d) Lucknow
Answer: b

7. Consider the following statements:
1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Simla Conference took place.
2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.
Which of the statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b

8. Consider the following statements:
1. Ptart IX of the Constitution of India contains provisions for Panchayats and was inserted by the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992.
2. Par IX A of the Constitution of India contains provisions for municipalities and the Article 243 Q envisages two types of municipalities ­ a Municipal Council and a Municipal Corporation for
every State.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: a

9. Consider the following statements :
1. Articles 371 A to 371 I were inserted in the Constitution of India tomeet regional demands of Nagaland, Assam, Manipur, Andhra Pradesh, Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh and Goa.
2. Constitutions of India and the United States of America envisage a dual policy (The Union and the States) but a single citizenship.
3. A naturalized citizen of India can never be deprived of his citizenship.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only
Answer: d

10. Who among the following invented Lasers?
(a) Theodore Maiman
(b) Denis Papin
(c) William Morton
(d) Francis Cricks
Answer: a

Click to comment