TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 6

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.

1. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of _______
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. windingup of banks
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: d

2. Quit India Movement was launched in response to _______
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan
Answer: b

3. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because  _______
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919
(b) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country
Answer: c

4. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Fundamental Rights and Fundamental Duties
Answer: c

5. In which of the following States is liontailed macaque found in its natural habitat?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
Answer: a

6. Acid rain is caused by the pollution of environment by _______
(a) carbon dioxide and nitrogen
(b) carbon monoxide and carbon dioxide
(c) ozone and carbon dioxide
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide
Answer: d

7. 'Economic Justice' the objectives of Constitution has been as one of the Indian provided in _______
(a) the Preamble and Fundamental Rights
(b) the Preamble and the Directive Principles of State Policy
(c) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(d) None of the above
Answer: b

8. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
(a) To provide selfgovernance
(b) To recognize traditional rights
(c) To create autonomous regions in tribal areas
(d) To free tribal people from exploitation
Answer: c

9. Which of the following bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

10. Consider the following statements: Attorney General of India can ______
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Lok Sabha
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer: c

Click to comment