TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 4

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.


1. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways :
1. Soil formation.
2. Prevention of soil erosion.
3. Recycling of waste.
4. Pollination of crops
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1,2,and 3 only.
(b) 2,3 and 4 only
(c) 1 and 4 only.
(d) 1,2,3 and 4 only
Answer: D

2. Under the constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty ?
(a) To vote in public elections.
(b) To develop the scientific temper.
(c) To safeguard public property.
(d) To abide by the constitution and respect its ideals
Answer: A

3. When the annual budget is not passed by the lok sabha ?
(a) The budget is modified and presented again.
(b) The budget is referred to the rajya sabha for suggestions.
(c) The union finance minister is asked to resign.
(d) The prime minister submits the resignation of council of ministers.
Answer: D

4. With reference to look east policy of India , consider the
following statements ?
1. India wants to establish itself as an important regional player in
the east Asian regional player in the east Asian affairs.
2. India wants to plug the vacuum created by the termination of
cold war.
3. India wants to restore the historical and cultural ties with its
neighbors in southeast and east Asia.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only.
(b) 1 and 3 only.
(c) 3 only.
(d) 1,2 and 3
Answer: B

5. All revenues received by the union government by way of taxes and other receipts for the conduct of government business are credited to the _______
(a) Contingency fund of India.
(b) Public account.
(c) Consolidated fund of India.
(d) Deposits and advances fund
Answer: C

6. The authorization for the withdrawal of funds from the consolidated fund of India must come from ?
(a) The president of India.
(b) The parliament of India
(c) The prime minister of India.
(d) The union finance minister
Answer: B

7. The function of heavy water in a nuclear reactor is to ?
(a) Slow down the speed of neutrons.
(b) Increase the speed of neutrons.
(c) Cool down the reactor.
(d) Stop the nuclear reaction
Answer: A

8. Cultivation of cash crops is predominant over food crops. Which one of the following states has all of the above characteristics?
(a) Andhra Pradesh.
(b) Gujarat.
(c) Karnataka.
(d) Tamil Nadu.
Answer: B

9. A layer in the earth’s atmosphere called ionosphere facilities radio communication. Why ?
1. Why presence of ozone causes the reflection of radio waves to earth.
2. Radio waves have a very long wavelength.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.
Answer: D

10 Karl Marx explained the process of class struggle with the help
of which one of the following theories ?
(a) Empirical liberalism.
(b) Existentialism.
(c) Darwin’s theory of evolution.
(d) Dialectical materialism
Answer: D

Click to comment