General Knowledge Important Questions for All Exams TNPSC / UPSC / TNTET and TRB Exams - Part 4

31. Which amonst the following states sends second highest number of parliamentarians in Lok Sabha?
a) Maharashtra
b) Bihar
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu
Answer: a

32. How many members can be nominated in Rajya Sabha by the President?
a) 10
b) 12
c) 17
d) 15
Answer: b

33. The provision of social security is the fundamental principle of
a) Laissez Faire Theory
b) Theory of Welfare State
c) Pluralistic Theory
d) Evolutionary Theory
Answer: b

34. Mangla oil well is located in
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Goa
d) Assam
Answer: b

35. From which date the model code of conduct is enforced in elections?
a) From the date of notification
b) From the last date of filling the nomination
c) From the last date of withdrawal of candidatures
d) From the date of announcement of election schedule by the Election Commission
Answer: d

36. Which amonst the following was not a constituent Assembly Member?
a) G.Durgabai Deshmukh
b) Mrs. Hansa Mehta
c) Mrs. Renuka Ray
d) Vijaylaxmi Pandit
Answer: d
       
37. Which of the following crops had shown the maximum production increase after the beginning
of Green Revolution in 1960?
a) Wheat and Rice
b) Oil seeds
c) Pulses
d) All of the above
Answer: b

38. Which one of the following is not correctly matched?
a) Cornwallis            –     Permanent Settlement
b) William Bentinck  –     Abolition of Sati Act
c) Lytton                  –     Vernacular Press Act
d) Ripon                 –      Rowlatt Act
Answer: d

39. Aurangzeb spent nearly 25 years in Deccan, because
a) He was totally free from North India
b) He wanted to shift his capital in South
c) He wanted to check Maratha expansion
d) He was not secured in his own capital
Answer: c

40. The theory which gave birth to the French Revolution and the Revolution in America is
a) Legal theory of rights
b) Theory of natural rights
c) Social welfare theory
d) Historical theory of rights
Answer: b