General Knowledge Important Questions for All Exams TNPSC / UPSC / TNTET and TRB Exams - Part 1

1.  The reason in difference between GNP and GDP is
a) Gross Foreign Investment
b) Net Foreign Investment
c) Net Exports
d) Net Factor Income from abroad
Answer: d

2. Which of the following banks was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1919?
a) Union Bank of India
b) Indian Overseas Bank
c) State Bank of India
d) Punjab National Bank
Answer: a

3.  The prominent nihilist thinker in Russia was
a) Turgnev
b) Lenin
c) Tolstoy
d) Prince Koptikin
Answer: a

4.  In which sector, industries are included?
a) Primary Sector
b) Secondary Sector
c) Service Sector
d) None of the above
Answer: b

5.  The financial year in India starts from
a) January
b) April
c) June
d) October
Answer: b

6.  Project Tiger was started in
a) 1973
b) 1975
c) 1976
d) 1976
Answer: a

7.  When did Parliament passed the Consumer Protection Act?
a) 15th Decemebr, 1985
b) 24th Decemebr, 1986
c) 15th March, 1985
d) 24th Decemebr, 1987
Answer: b

8.  Who was the first Surveryor General of Archaeological Survey of India?
a) Sir William Jones
b) James Prinsep
c) James Fergusson
d) Alexander Cunningham
Answer: d

9.  The pioneer of humanism was
a) Boccaccio
b) Dante
c) Petrarch
d) Bacon
Answer: c

10. Coins in India are minted by
a) Reserve Bank of India
b) Satet Bank of India
c) Government of India
d) Planning Commission
Answer: b

11. Local government are the basis of
a) Aristocracy
b) Secularism
c) Democracy
d) Reservation
Answer: c