TNPSC General Studies Important Questions for All Exams (Group 1, Group 2, Group 4 and VAO / TNTET)

1.For outstanding contribution to which one of the following fields is Shanti Swarup Bhatnagar Prize given?
A. Literature
B. Performing Arts
C. Science
D. Social service
Answer: C

2. In the latter half of the year 2008, which one of the following countries pulled out of commonwealth of Independent States?
A. Azerbaijan
B. Belarus
C. Georgia
D. Kazakhstan
Answer: C

3. One of the following began with the Dandi March?
A. Home Rule Movement
B. Non Cooperation Movement
C. Civil Disobedience Movement
D. Quit India Movement
Answer: C

4. With which one of the following movements is the slogan ''Do or Die" associated?
A. Swadeshi Movement
B. Non Cooperation Movement
C. Civil Disobedience Movement
D. Quit India Movement
Answer: D

5. Who of the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association?
A. Mahatma Gandhi
B. Sardar Vallabhbhai Patel
C. N. M. Joshi
D. J. B. Kripalani
Answer: A

6. In the middle of the year 2008 the Parliament of which one of the following countries became the first in the world to enact a Climate Act by passing ''The Climate Change Accountability Bill" ?
A. Australia
B. Canada
C. Germany
D. Japan
Answer: B

7. Other than Venezuela, which one among the following from South America is a member of OPEC ?
A. Argentina
B. Brazil
C. Ecuador
D. Bolivia
Answer:: C

8. Consider the following countries: 1. Switzerland 2. Malta 3. Bulgaria. Which of the above are members of European Union?
A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Answer: B

9. In the context of the Indian freedom struggle 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons?
A. The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta town hall
B. I Partition of Bengal took effect
C. Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj
D. Lolananya Tilak started Swadeshi Movement in Poona
Answer: B

10. In the ''Individual Satyagraha", Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
A. Dr. Rajendra Prasad
B. Pandit Jawaharlal Nehru
C. C. Rajagopalachari
D. Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: B

Click to comment