TNPSC Modern World History Part - 14

261.The Second World War ended in _________ with the defeat of Nazi Germany.
a) 1915 b) 1925 c) 1935 d) 1945

262. In the _________ Agreement of 2 August 1945, the four victorious allies – the USA, Soviet Union, England and France – decided to divide Germany up into four occupied zones.
a) Potsdam b) Luxembourg c) Belgium d) Thailand

263. The Berlin Wall fell in November _________ 
a) 1949 b) 1959 c) 1969 d) 1989

264. Germany was reunified on 3 October _________ 
a) 1940 b) 1950 c) 1960 d) 1990

265. Under the guidance of Soviet Russia, a founding meeting of the Chinese Communist party (CCP) was held in _________ in July 1921.
a) Luxembourg b) Shanghai c) Thailand d) Hunan

266. On October 1, _________ Chinese Communist leader Mao Zedong declared the creation of the People's Republic of China (PRC).
a) 1939 b) 1949 c) 1953 d) 1956

267. The North Atlantic Treaty Organization was created in _________ by the United States, Canada, and several Western European nations to provide collective security against the Soviet Union.
a) 1939 b) 1949 c) 1951 d) 1959

268. South East Asia Treaty Organization (SEATO) was formed in _________ 
a)1944 b)1954 c)1957 d)1959

269. Which was the Headquarters of SEATO?
a) Czechoslovakia b) Bangkok c) Jerusalem d) Malaysia

270. SEATO was formally disbanded in _________ 
a) 1967 b) 1977 c) 1979 d) 1987

271. The Warsaw Treaty Organization (also known as the Warsaw Pact) was a political and military alliance established on May 14, 1955 between the _________ and several Eastern European countries.
a) Soviet Union b) Jerusalem c) Malaysia d)America

272. The Warsaw Pact officially disbanded in March and July of _________ following the dissolution of the Soviet Union.
a) 1931 b) 1941 c) 1991 d) 1992

273. The _________ pact was a defensive organization for promoting shared political, military and economic goals founded in 1955 by Turkey, Iraq, Great Britain, Pakistan
and Iran. a) Baghdad b) Jerusalem c) Soviet Union d) Malaysia

274. The main purpose of the _________ Pact was to prevent communist incursions and foster peace in the Middle East.
a) Baghdad b) Albania c) Poland d) Palestine

275. _________ was renamed the Central Treaty Organization, or CENTO, in 1959 after Iraq pulled out of the Pact.
a)Baghdad b) Hungary c) Bulgaria d) Romania

276. CENTO was formally disbanded in _________ 
a) 1959 b) 1969 c) 1979 d) 1989

277. In _________ the Suez Canal became the focus of a major world conflict.
a) 1916 b) 1926 c) 1956 d) 1958

278.In the late 19th century _________ arose as a nationalist and political movement aimed at restoring the land of Israel as a national home for the Jewish people.
a) Zionism b) CENTO c) Lollards d) Judaism

279. The first Zionist congress took place in 1897 in Basel under the guidance of _________ journalist Theodor Herzl. 
a) Austrian b) Lebanon c) Soviet Union d) American

280. Who wrote the book “The Jewish State”?
a) Theodor Herzl b) John F. Kennedy c) Nikita Khrushchev d) Fidel Castro

Answer Keys
261.d 262.a 263.d 264.d 265.b 266.b 267.b 268.b 269.b 270.b 
271.a 272.c 273.a 274.a 275.a  276.c 277.c 278.a  279.a 280.a

Click to comment