TNPSC Modern World History Part - 10

181.In _______ Trotsky was deported from Russia.
a) 1819 b) 1829 c) 1879 d) 1929

182. In 1940, Trotsky was assassinated in _______ 
a) Brazil b) Spain c) Greece d) Mexico

183. _______ thought that rapid industrialization and collectivization of agriculture would transform Russia into a rich and strong socialist state.
a) Stalin b) Trotsky c) Mussolini d) Peter the Great

184. _______ Made use of the State Planning Commission (Gosplan) to make a survey of the country’s economic resources.
a)Benito Mussolini b) Stalin c) Trotsky d) Lenin

185. _______ Denounced the ‘Jewish’ Communism in ‘My Struggle’, and pointed out that he
would attack Russia.
a)Hitler b) Benito Mussolini c) Trotsky d) Lenin

186. Italian dictatorship was initiated by _______ 
a) Hitler b) Trotsky c) Lenin d) Benito Mussolini

187.  _______ developed the concept of the ‘Corporate State.’
a) Lenin b) Trotsky c) Mussolini d) Hitler

188. In 1923 _______ secured the island of Corfu (that was in Greece).
a) Mussolini b) Trotsky c) Lenin d) Peter the Great

189. In October _______ Italy and Germany formed a close alliance known as the Berlin- Rome Axis.
a) 1916 b) 1926 c) 1927 d) 1936

190. In October 1936, Italy and _______ formed a close alliance known as the Berlin-Rome Axis
a) Greece b) Spain c) Germany d) Moscow

191. In _______ Italy joined the Anti-Comintern Pact against Russia.
a) 1935 b) 1937 c) 1939 d) 1945

192. Mussolini entered World War II on June 10 _______ 
a) 1930 b) 1940 c) 1942 d) 1947

193. Adolf Hitler, an _______ by birth, joined the German army during World War I.
a) Austrian b) British c) French d) Italian

194. Reichstag was the _______ Parliament
a) Italian b) British c) French d) German

195. On June 30, 1934 _______ massacred thousands of socialists for treason, for which the day came to be known as ’Bloody Saturday.’
a) Adolf Hitler b) Trotsky c) Mussolini d) Lenin

196. On October 14, 1933 _______ gave notice of withdrawal from the League of Nations and the Disarmament Conference.
a) France b) Spain c) Britain d) Germany

197.On March 19, 1935 _______ violated Part V of the Treaty of Versailles by re-introducing military conscription.
a) Germany b) Spain c) Britain d) France

198.On March 7, 1936 _______ dispatched troops to remilitarize the Rhineland.
a) Peter the Great b) Mussolini c) Lenin d) Hitler

199.To expand German territory and power _______ followed a policy of naked aggression.
a) Lenin b) Miguel Primo de Rivera c) Hitler d) Peter the Great

200. With the help of _______ Hitler annexed Austria on March 11, 1938.
a) Italy b) Spain c) Britain d) France

Answer Keys
181.d 182.d 183.a 184.b 185.a 186.d 187.c 188.a 189.d 190.c
191.b 192.b 193.a 194.d 195.a 196.d 197.a 198.d 199.c 200.a

Click to comment