TNPSC: Important Questions of International Organisation - Part 2

31. Which of the following statements is true?
a) Under the U.N. charter ECOSOC is responsible for promoting wild life in the world.
b) The I.L.O is t U.N specialized agency.
c) Only authorized institutions and organizations may apply to and appear before the International Court of Justice.
d) The I.L.O is responsible for International terrorism.

32. The 2001 Nobel Peace Prize was awarded to
a) UNO.
b) ILO.
c) WHO
d) FAO

33. The number of UN official lanauges are
a) 5.
b) 193
c) 6
d) 12

34. The subject matter of Article-2 of the UN charter is
a) Principles of UN
b) Preamble of UN
c) Collective Security
d) UN General Assembly

35. Parliament of UN is
a) Security Council
b) Secretariate
c) ECSOC
d) UN General Assembly

36. Every member state can send a team of _________ representatives to the UN General assembly
a) Five
b) Ten
c) Three
d) Four

37. The President of the UN General assembly is elected for a term of _________
a) Five years
b) Ten years
c) Three years
d) Each session

38. UN General assembly assemble at least _________ in a year
a) Once
b) Twice
c) Thrice
d) None of the above

39. Importance questions in General assembly is decided by  _________ majority
a) Simple
b) 2/3
c) 3/4
d) None of the above

40. The power of supervision of UN specialized agencies belongs to
a) Security Council
b) Economic and social Council
c) General Assembly
d) None of the above

41. The annual reports of UN organs is submitted to
a) General Assembly
b) Economic and social Council
c) Security Council
d) None of the above

42. The budget of UN is approved by which organ
a) General Assembly
b) Economic and social Council
c) Security Council
d) None of the above

43. Name the body which has power to amend UN charter
a) Economic and social Council
b) General Assembly
c) Security Council
d) None of the above

44. For amending the UN charter the required majority is
a) Simple Majority
b) 3/4
c) 2/3
d) None of the above

45. Acheson plan is related to
a) League of nations
b) Gulf War
c) Iraque war
d) Uniting for peace

46. Uniting for peace resolution was moved in the background of
a) Korean War
b) Gulf War
c) Iraque war
d) Vietnam war

47. Uniting for peace resolution was approved in the year
a) 1919
b) 1950
c) 1945
d) 1963

48. The action agency of UN is
a) General assembly
b) Economic and Social Council
c) Security Council
d) International Court of Justice

49. The Economic and Social Council consists of ______ members
a) 14
b) 5
c) 193
d) 54

50. The members of Economic and Social Council is elected by
a) General assembly
b) Economic and Social Council
c) Security Council
d) International Court of Justice

51. The trusteeship Council is mentioned in article….of UN charter
a) 14
b) 12
c) 193
d) 54

52. member state against which preventive or enforcement action has been taken by the Security Council may be suspended from the exercise of the rights and privileges of membership by
a) The General Assembly on the recommendation of the security council
b) the Security Council on the recommendation of the General Assembly
c) the General Assembly on its own majority
d) the Security Council on its own majority

53. As of 2014 how many trust territories are governed by trusteeship council
a) 14
b) 12
c) 193
d) None of the above

54. As The Trust Territory of the Pacific Islands was administered by which state
a) India
b) America
c) France` 
d) Russia

55. The seat of International Court of Justice is at
a) Hawai mahal in Delhi
b) Peace Palace in New York
c) Posta-Rica in Moscow
d) Hague

56. The International Court of Justice is composed of
a) 50 Judges
b) 20 Judges
c) 15 Judges
d) 35 Judges

57. Total strength of U.N. is
a) 190
b) 191
c) 192
d) 193

58. Which of the following is the basic labor right assigned by I.L.O?
a) To organize
b) collective bargaining
c) equality of opportunity and treatment
d) all the above

59. UNESCO stands for _________
a) United Nations Educational Economic and Scientific and Cultural Organizations
b) United Nations Ecological Social and Cultural Organizations
c) Union of Economic and Social Council
d) United Nations Economic and Educational Council

60. U.N women was formed in the year _________?
a) 2010
b) 2001
c) 2008
d) 2007

Answer Keys
31-c, 32-a, 33-c, 34-c  35-d, 36-a, 37-d, 38-a, 39-b, 40-c 
41-a, 42-a, 43-b, 44-c, 45-d, 46-a, 47-b, 48-c, 49-d, 50-a 
51-b, 52-a, 53-d, 54-b, 55-d, 56-c, 57-d, 58-d, 59-a, 60-a

Click to comment