TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 2

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.

1. Consider the following statements:
1. Hepatitis B is several times more infectious than HIV / AIDS.
2. Hepatitis B can cause liver cancer.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: C

2. Consider the following statements:
1. The Commonwealth has no charter, treaty or constitution.
2. All the territories / countries once under the British empire (jurisdiction / rule / mandate)
automatically joined the commonwealth as its members.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: D

3. The approximate representations of land use classification in India is
(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%.
(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%.
(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%.
(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%.
Answer: D

4. In India, which of the following is regulated by the Forward Markets Commission?
(a) Currency Futures Trading
(b) Commodities Futures Trading.
(c) Equity Futures Trading.
(d) Both Commodities Futures and Financial Futures Trading
Answer: B

5. With reference to the India, consider the following:
1. Nationalization of Banks.
2. Formation of Regional Rural Banks.
3. Adoption of villages by Bank Branches.
Which of the above can be considered as steps taken to achieve the “financial inclusion” in India?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: D

6. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his victory Timur Shah from Lahore.
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab.
(c) He wanted to punish Mughal administration for non – payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur).
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom
Answer: A

7. With reference to the Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: A

8. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and
persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: A

9. Consider the following statements:
The functions of commercial banks in India include
1. Purchase and sale of shares and securities on behalf of customers.
2. Acting as executors and trustees of wills.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: C

10. Which one of the following authorities makes recommendations to the Governor of a State as to the principles for determining the taxes and duties which may be appropriated by the Panchayats in that particular State?
(a) District Planning Committees.
(b) State Finance Commission.
(c) Finance Ministry of that State.
(d) Panchayati Raj Ministry of that States.
Answer: B

Click to comment