TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 10

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.

1. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?
(a) The Committee on Public Accounts
(b) The Committee on Estimates
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions.
Answer: b

2. Which of the following adds/add carbon dioxide to the carbon cycle on the planet Earth?
1. Volcanic action
2. Respiration
3. Photosynthesis
4. Decay of organic matter
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: c

3. The Radcliffe Committee was appointed to
(a) solve the problem of minorities in India
(b) give effect to the Independence Bill
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) enquire into the riots in East Bengal
Answer: c

4. Consider the following diseases
1. Diphtheria
2. Chickenpox
3. Smallpox
Which of the above diseases has/have been eradicated in India?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer: b

6. With reference to a grouping of countries known as BRICS, consider the following statements:
1. The First Summit of BRICS was held in Rio de Janeiro in 2009.
2. South Africa was the last to join the BRICS grouping.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Consider the following pairs
1. Dampa Tiger Reserve : Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary : Sikkim
3. Saramati Peak : Nagaland
Which of the above pairs is /are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

7. Consider the following languages _________
1. Gujatati
2. Kannada
3. Telugu
Which of the above has/have been declared as 'Classical Language / Languages' by the Government?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

8. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the 'Ten Degree
Channel'?
(a) Andaman and Nicobar
(b) Nicobar and Sumatra
(c) Maldives and Lakshadweep
(d) Sumatra and Java
Answer: a

9. Which one of the following is the correct sequence of a food chain?
(a) DiatomsCrustaceansHerrings
(b) CrustaceansDiatomsHerrings
(c) DiatomsHerringsCrustaceans
(d) CrustaceansHerringsDiatoms
Answer: a

10. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in _______
(a) the President of India
(b) the Parliament
(c) the Chief Justice of India
(el) the Law Commission
Answer: b

Click to comment