TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 1

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.

1. Consider the following statements:
In India, taxes on transactions in Stock Exchanges and Futures Markets are
1. levied by the Union.
2. collected by the States.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: A

2. Consider the following which can be found in the ambient atmosphere:
1. Soot
2. Sulphur hexafluoride
3. Water vapour
Which of the above contribute to the warming up of the atmosphere?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: D

3. The International Development Association, a lending agency, is administered by the
(a) International Bank for Reconstruction and Development.
(b) International Fund for Agricultural Development.
(c) United Nations Development Programme.
(d) United Nations Industrialized Development Organization
Answer: A

4. When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour?
(a) Abundance of magnesium
(b) Accumulated humus
(c) Presence of ferric oxides
(d) Abundance of phosphates
Answer: C

5. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them.
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them.
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them.
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context
Answer: B

6. In the context of India’s Five Year Plan, a shift in the pattern of industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in
(a) Fourth Plan
(b) Sixth Plan
(c) Eighth Plan
(d) Tenth Plan
Answer: C

7. With reference to the United Nations Convention on the Rights of the Child, consider the following:
1. The Right to Development.
2. The Right to Expression.
3. The Right to Recreation.
Which of the above is/are the Rights of the child?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: D

8. King Cobra is the only snake that makes its own nest. Why does it make its nest?
(a) It is a snake – eater and the nest helps attract other snakes.
(b) It is a viviparous snake and needs a nest to give birth to its offspring.
(c) It is an oviparous snake and lays its eggs in the nest and guards the nest until they are hatched.
(d) It is a large, cold blooded animal and needs a nest to hibernate in the cold season.
Answer: C

9. What causes wind to defect toward left in the Southern hemisphere?
(a) Temperature
(b) Magnetic field
(c) Rotation of the earth
(d) Pressure
Answer: C

10. The latitudes that pass through Sikkim also pass through
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
Answer: A

Click to comment