TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 111-120

111) The reduced number of the Constituent Assembly members after the partition was
 a) 299
(b) 333
(c) 365
(d) 305
Answer: a

112) On which date the ‘objective resolution’ was moved in the Constituent assembly?
(a) December 13,1946.
(b) December 09,1946
(c) December 16,1946
(d) December 19,1946
Answer: a

113) Who is the head of a state in India ?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Governor
(d) British Monarch
Answer: c

114) The idea of Rule of Law has been taken by the Indian Constitution from
(a) USA
(b) France
(c) South Africa
(d) Britain
Answer: d

115) Which of the following groups of schedule deal with the division of powers between Union and the States?
(a) IVth
(b) VI th
(c) VII th
(d) IX th
Answer: c

116) Which article of the Constitution empowers the Parliament to legislature on any matter of the
State List ?
(a) 115
(b) 183
(c) 221
(d) 249
Answer: d

117) An Inter -State Council may be established by
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Parliament
(d) the national Development Council
Answer: b

118) Which of the following declares India to be a federal state ?
(a) Golak Nath Case
(b) Bommai Case
(c) Shankari Prasad Case
(d) Minerva Mill Case
Answer: b

119) Which of the following State has a separate constitution of its own ?
(a) AndhraPradesh
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Jammu and Kashmir
Answer: b

120) Under which article of our constitution , the Governor can reserve the bill for the consideration of the president ?
(a) 199
(b) 200
(c) 201
(d) 202
Answer: c

Click to comment