TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 191-200

191) The Judges of the Supreme Court are appointed by
a) President of India
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Governor of the State
Answer: a

192) The Judges of the District Court are appointed by
a) President of India
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Governor of the State
Answer: d

193) The High Court has the power to issue writs under
a) 224
b) 226
c) 225
d) 227
Answer: a

194) The system of Public Interest Litigation has been introduced in India
a) through Constitutional Amendment
b) by judicial initiatives
c) by political parties
d) by parliamentary Act
Answer: b

195) Which Union Territory has a High Court of its own ?
a) Pondicherry
b) Delhi
c) Chandigarh
d) Lakshadeep
Answer: b

196) The first Lok Adalat was held in the year
a) 1985
b) 1986
c) 1987
d) 1988
Answer: b

197) Who took interest in the Public Interest Litigation cases ?
a) Bhagawati and Krishna Iyer
b) Kania and Sastri
c) Ray and Beg
d) Shah and Sikri
Answer: a

198.Constitution of India came into effect from ?
a) 15 January, 1950
b) 26 January, 1950
c) 15 August, 1950
d) 15 January, 1950
Answer: b

199. Which Act is associated with "Courts can interpret the rules and regulations." ?
a) Regulating Act of 1773
b) Pitts India Act of 1784
c) Charter Act of 1793
d) Charter Act of 1893
Answer: c

200. For the first time Indian Legislature was made "Bi-cameral" under :
a) Government of India Act, 1861
b) Government of India Act, 1892
c) Government of India Act, 1915
d) Government of India Act, 1919
Answer: d

Click to comment