TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 101-110

101) Which one of the following nationalist leaders has been described as being radical in politics
but conservative on social issues?
(a) Bala Gangadhar Tilak
(bMadan Mohan Malaviya 
(c) Gopala Krishna Gokhale
(d) Lala Lajpat Rai
Answer: a

102) who among the following was the Chairman of the State Committee of the Constituent
Assembly?
(a) B R.Ambedkar 
(b) B N. Rao 
(c)Dr. Rajendra Prasad 
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: d

103) What was the reason for the rejection of the Cripps Plan by the Congress?
(a) It granted domain status to the Indian Union
(b) It granted domain status to the provinces
(c) It indirectly conceded the demand for partition 
(d) It was aimed at continuing British rule even after the war
Answer: c

104) which of the following was the basis on which the Government of India Act 1919 was made ?
(a) The Council Act of 1909
(b) Montague’s Declaration 1917 
(c) The victory of England in World War I 
(d) None of the above
Answer: b

105) Who was the President of India when emergency was declared in 1975 ?
(a) V V Giri 
(b) B D Jatti
(c) Dr. Rajendra Prasad 
(d) Fakhruddin Ali Ahmed
Answer: d

106) Members of the Constituent Assembly were ______
(a) directly elected by the people 
(b) nominated by the Governor General 
(c) elected by the legislature of the various provinces 
(d) nominated by Congress and the Muslim League
Answer: a

107) Who submitted the Objective Resolution in the Constituent Assembly ?
(a) B R.Ambedkar 
(b) B N. Rao 
(c) Dr.  Rajendra Prasad 
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: d

108) The Constitution has the following number of articles ______
(a) 315 
(b) 333
(c) 365 
(d) 395
Answer: d

109) In the Constitution of India , the term ‘Federal’ ______
(a) figures in the Preamble 
(b) figures in part III of the Constitution 
(c) figures in Article 368 
(d) does not figure anywhere
Answer: d

110) Indian Federalism is described as ______
 a) a federal structure with centralizing features
(b) a unitary structure with federal features
(c) more federal and less unitary 
(d) a federation of states
Answer: a

Click to comment