TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 151-160

151) Who determines the salaries and allowances of the ministers in state?
a) President
b) Lok Sabha
c) State Legislature
d) Rajya Sabha
Answer: c

152) The Council of Ministers in a State is collectively responsible to
a) Chief Minister
b) Lok Sabha
c) State Legislative Assembly
d) Governor
Answer: c

153) Which emergency has an initial life of one month ?
a) under article 352
b) under article 356
c) under article 360
d) none of the above
Answer: c

154) Who is responsible for protecting and defending the Constitution?
a) President
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Supreme Court of India
Answer: d

155) Which Article empowers the president to appoint two Anglo Indians to Lok Sabha?
a)under article 330
b)under article 331
c) under article 332
d) under article 333
Answer: b

156) The Financial emergency is declared by the President on which ground ?
a) war
b) threat of war
c) breakdown of constitutional machinery
d) credit\ Goodwill is under threat
Answer: d

157) Who declares financial emergency ?
a) President
b) Parliament
c) Finance Minister
d) Finance Commission
Answer: a

158) Who rules a State in the event of declaration of emergency under article 356 ?
a) the Prime minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: a

159) Who appoints the Finance Commission?
a) the Prime Minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: b

160) Who appoints the members of the State Election Commission?
a) the Prime minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: d

Click to comment