TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 2

1. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘moderates’ and ‘extremists?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement 
Answer: a

2.In the Mekong-Ganga Cooperation, an initiative of six countries, which of the following is/are
not a participant/ participants?
1. Bangladesh
2. Cambodia
3. China
4. Myanmar
5. Thailand
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 5
Answer: c

3. Consider the following statements:
1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide
loan assistance to poor farmers.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the
development of water-use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b

4. The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
(a) Food Safety and Standards Act, 2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972 
Answer: c

5. Who/Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
(a) The President of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The Lok Sabha Secretariat
(d) The Supreme Court of IndiaAnswer: d

6. In India, the steel production industry requires the import of
(a) saltpetre
(b) rock phosphate
(c) coking coal
(d) All of the above
Answer: c

7. The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
(a) protect the interests of Scheduled Tribes
(b) determine the boundaries between States
(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats
(d) protect the interests of all the border States 
Answer: a

8. With reference to the Union Government,consider the following statements
1. The Department of Revenue isresponsible for the preparation ofUnion Budget that is presented to the Parliament
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India. 
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3 
Answer: c

9.India is a member of which among thefollowing?
1. Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian nation
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) India is a member of none of them 
Answer: b

10.‘BioCarbon Fund Initiative for Sustain­able Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d

Click to comment