TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 7

1. Consider the following statements :
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2Answer: d

2. The Government of India has established NITI Aayog to replace the
(a) Human Rights Commission
(b) Finance Commission
(c) Law Commission
(d) Planning Commission
Answer: d

3.  Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of
ozone-depleting substances?
(a) Bretton Woods Conference
(b) Montreal Protocol
(c) Kyoto Protocol
(d) Nagoya Protocol
Answer: b

4. Consider the following :
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 
Answer: c

5. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?
(a) North Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands
Answer: d

6.  When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by
(a) a simple majority of members present and voting
(b) three-fourths majority of members present and voting
(c) two-thirds majority of the Houses
(d) absolute majority of the Houses 
Answer: a

7. Convertibility of rupee implies
(a) being able to convert rupee notes into gold
(b) allowing the value of rupee to be fixed by market forces
(c) freely permitting the conversion of rupee to other currencies and vice versa
(d) developing an international market for currencies in India 
Answer: c

8. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to
a) Central Asia
b) Middle East
c) South-East Asia
d) Central Africa 
Answer: b

9. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) the separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above
Answer: c

10. Which of the following brings out the Consumer Price Index Number for Industrial Workers?
(a) The Reserve Bank of India
(b) The Department of Economic Affairs
(c) The Labour Bureau
(d) The Department of Personnel and Training 
Answer: c

Click to comment