TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 3

1. With reference to the Fourteenth Finance Commission, which of the following statements is/are
correct?
1. It has increased the share of States in the central divisible pool from 32 percent to 42 percent.
2. It has made recommendations concerning sector-specific grants.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 
Answer: a

2. Which of the following has/have been accorded ‘Geographical Indication’ status?
1. Banaras Brocades and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 
Answer: c

3. There has been a persistent deficit budget year after year. Which of the following actions can be
taken by the government to reduce the deficit?
1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Expanding industries
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1, 2, 3 and 4 
Answer: a

4. Kalamkari painting refers to:
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North-Western India 
Answer: a

5. The problem of international liquidity is related to the non-availability of
(a) goods and services
(b) gold and silver
(c) dollars and other hard currencies
(d) exportable surplus 
Answer: c

6. The substitution of steel for wooden ploughs in agricultural production is an example of
(a) labour-augmenting technological progress
(b) capital-augmenting technological progress
(c) capital-reducing technological progress
(d) None of the above
Answer: b

7. There is a Parliamentary System of Government in India because the
(a) Lok Sabha is elected directly by the people
(b) Parliament can amend the Constitution
(c) Rajya Sabha cannot be dissolved
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
Answer: d

8. HIN1 virus is sometimes mentioned in the news with reference to which one of the following diseases? 
(a) AIDS
(b) Bird flu
(c) Dengue
(d) Swine fluAnswer: d

9. Consider the following countries :
1. China
2. France
3. India
4. Israel
5. Pakistan
Which among the above are Nuclear Weapons States as recognized by the Treaty on the NonProliferation of Nuclear Weapons, commonly known as Nuclear Non-Proliferation Treaty (NET)?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 3, 4 and 5 only
(c) 2, 4 and 5 only
(d)1, 2, 3, 4 and 5
Answer: a

10. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in its
(a) Preamble
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Seventh Schedule 
Answer: b

Click to comment