TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 09

1.Which of the following organizations brings out the publication known as 'World Economic Outlook'?
(a) The International Monetary Fund
(b) The United Nations Development Programme
(c) The World Economic Forum
(d) The World Bank
Answer: a

2. With reference to Union Budget, which of the following, is/are covered under Non­Plan Expenditure?
1. Defence ­expenditure
2. Interest payments
3. Salaries and pensions
4. Subsidiess,
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 nd 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) None
Answer: c

3. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(a) Equatorial climate
(b) Mediterranean climate
(e) Monsoon climate
(d) All of the above climates
Answer: c

4. With reference to the cultural history of India, the term 'Panchayatan' refers to
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Answer: c
5.Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
(a) Mimamsa and Vedanta
(b) Nyaya and Vaisheshika
(e) Lokayata and Kapalika
(d) Sankhya and Yoga
Answer: c

6. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding antidefection?
(a) Second Schedule
(b) Fifth Schedule
(e) Eighth Schedule
(d) Tenth Schedule
Answer: d

7.The most important strategy for the conservation of biodiversity together with traditional human life
is the establishment of
(a) biosphere reserves
(b) botanical gardens
(e) national parks
(d) wildlife sanctuaries
Answer: a

8. Turkey is located between
(a) Black Sea and Caspian Sea
(b) Black Sea and Mediterranean Sea
(e) Gulf of Suez and Mediterranean Sea
(d) Gulf of Aqaba and Dead SeaAnswer: b

9. What is the correct sequence of occurrence of the following cities in South­East Asia as one proceeds from south to north?
1. Bangkok
2. Hanoi
3. Jakarta
4. Singapore
Select the correct answer using the code given below.
(a) 4­2­1­3
(b) 3­2­4­1
(c) 3­4­1­2
(d) 4­3­2­1
Answer: c

10. The national motto of India, 'Satyameva Jayate' inscribed below the Emblemof India is taken from  
(a) Katha Upanishad              
(b) Chandogya Upanishad          
(c) Aitareya Upanishad          
(d) Mundaka Upanishad
Answer: d

Click to comment