TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 5

1. The Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane is approved by the
(a) Cabinet Committee on Economic Affairs
(b) Commission for Agricultural Costs and Prices
(c) Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture
(d) Agricultural Produce Market Committee 
Answer: a


2.In the ‘Index of Eight Core Industries’, which one of the following is given the highest weight?
(a) Coal production
(b) Electricity generation
(c) Fertilizer production
(d) Steel production
Answer: b

3. Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that
supports a rich biodiversity?
(a) Bhitarkanika National Park
(b) Keibul Lamjao National Park’
(c) Keoladeo Ghana National Park
(d) Sultanpur National Park 
Answer: c

4. In the South Atlantic and South-Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
(a) Sea surface temperatures are low
(b) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(c) Coriolis force is too weak
(d) Absence of land in those regions
Answer: b

5. Which one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and westernmost State?
(a) Assam and Rajasthan
(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) Assam and Gujarat
(d) Arunachal Pradesh and Gujarat
Answer: d

6. Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy:
1. The Principles spell out the socioeconomic democracy in the country.
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 
Answer: c

7. The ‘Fortaleza Declaration’, recently in the news, is related to the affairs of
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) OECD
(d) WTO
Answer: b

8. A decrease in tax to GDP ratio of a country indicates which of the following?
1. Slowing economic growth rate
2. Less equitable distribution of national income
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2Answer: c

9. With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which
of the following statements is/are correct?
1. It is a Public Limited Government Company.
2. It is a Non-Banking Financial Company.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: a

10. Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana’ has been launched for
(a) providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
(b) promoting women’s Self-Help Groups in backward areas
(c) promoting financial inclusion in the country
(d) providing financial help to the marginalized communities 
Answer: c

1 comments:

avatar

GOOD STANDARD OF QUESTIONS.

Click to comment