TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 10

1. Recently, a series of uprisings of people referred to as 'Arab Spring' originally started from 
(a) Egypt 
(b) Lebanono 
(c) Syria 
(d) Tunisia
Answer: d

2. Which one of the. following is the process involved in photosynthesis? 
(a) Potential energy is released to form free energy 
(b) Free energy is converted into potential energy and stored
(c) Food is oxidized to release carbon dioxide and water 
(d) Oxygen is taken, and carbon dioxide and water vapour are given out
Answer: b

3. Among the following organisms, which one does not belong to the class of other three? 
(a) Crab 
(b) Mite
(c) Scorpion 
(d) Spider
Answer: a

4. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in 
(a) the President of India 
(b) the Parliament 
(c) the Chief Justice of India 
(el) the Law Commission
Answer: b

5. Which one of the following is the correct sequence of a food chain? 
(a) Diatoms­Crustaceans­Herrings 
(b) Crustaceans­Diatoms­Herrings 
(c) Diatoms­Herrings­Crustaceans 
(d) Crustaceans­Herrings­Diatoms
Answer: a


6. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the 'Ten Degree
Channel'? 
(a) Andaman and Nicobar 
(b) Nicobar and Sumatra 
(c) Maldives and Lakshadweep 
(d) Sumatra and Java
Answer: a

7. Consider the following pairs : 
Programme/ Project                                    Ministry
1. Drought­Prone Area Programme        :  Ministry of Agriculture
2. Desert Development Programme       :   Ministry of Environment and Forests
3. National Watershed Development      : Ministry of Rural Development
Project for Rainfed Areas 
Which of the above pairs
(a) 1 and 2 only 
(b) 3 only 
(c) 1, 2 and 3 
(d) None
Answer: d

8. With reference to Bombay Natural History Society (BNHS), consider the following statements :
1. It is an autonomous organization under the Ministry of Environment and Forests.
2. It strives to conserve nature through action­based research, education and public awareness.
3. It organizes and conducts nature trails and camps for the general public.
Which of the statements given above is/are correct? 
(a) 1 and 3 only 
(b) 2 only 
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

9. Consider the following diseases 
1. Diphtheria 
2. Chickenpox
3. Smallpox
Which of the above diseases has/have been eradicated in India? 
(a) 1 and 2 only 
(b) 3 only 
(c) 1, 2 and 3 
(d) None
Answer: b

10. The Radcliffe Committee was appointed to 
(a) solve the problem of minorities in India 
(b) give effect to the Independence Bill 
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan 
(d) enquire into the riots in East Bengal
Answer: c

Click to comment