TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 51-60

51.Where did M.K.Gandhi experiment “sathyagraha’ in India first?
a) Chambaran 
b) Jallian vala bagh 
c) Bombay 
d) Porbandher
Answer:  Champaran 

52. The first mass movement launched by Gandhi in India was _______
a) Non-co-perative movement 
b) Civil disobedient movement 
c) Quit- India movement 
d) Khilafat movement
Answer: Non-co-perative movement 

53. The second mass movement launched by Gandhi in India was _______
a) Non-co-perative movement 
b) Civil disobedient movement 
c) Quit- India movement 
d) Khilafat movement
Answer: Civil disobedient movement

54. The last mass movement launched by Gandhi in India was _______
a) Non-co-perative movement 
b) Civil disobedient movement 
c) Quit- India movement 
d) Khilafat movement
Answer: Quit- India movement

55. Who scolded Gandhi as ‘ a half-naked fakkir’?
a) Winston Churchil
b) Clement Attlee
c) Mount Batten 
d) Gopalakrishna Gokhale
Answer: Winston Churchil

56. Indian councils act 1909 is also called as _______
a) Minto- morely reforms 
b) Montague- Chemsgord reforms 
c) Cripps proposal 
d) Mount batten plan
Answer: Minto- morely reforms

57. Which Act provided separate representative system for Muslim community?
a) Indian councils act 1909 
b) Government of India act 1919 
c) Government of India act 1935
d) Indian Independence Act 1947
Answer: Indian councils act 1909

58.Which act introduced ‘dyarchy’ in the provinces?
a) Indian Councils Act 1909 
b) Government of India Act 1919 
c) Government of India Act 1935
d) Indian Independence act 1947
Answer:  Government of India Act 1919 

59. Which Indian leader participated in all the three round-table conferences?
a) Bala Gangadar Tilak
b) M.K.Gandhi 
c) Dr.B.R.Ambedkar
d) Jawaharlal Nehru
Answer: Dr.B.R.Ambedkar

60. Which act introduced ‘dyarchy’ in the centre? 
a) Indian Councils Act 1909 
b) Government of India Act 1919 
c) Government of India Act 1935
d) Indian Independence act 1947
Answer: Government of India Act 1935

Click to comment