TNPSC Previous Questions Degree Standard.

1. Which Article of the Constitution authorizes the Parliament of India to create  New All India Services?
(A) Article 309
(B) Article 312
(B) Article 310
(D) Article 315
Answer: C

2. Match the following
(a) National Academy of Administration 1. Dehradun
(b) National Police Academy 2. New Delhi
(c) Foreign Service Institute 3. Mussoorie
(d) National Forest Research Institute 4. Hyderabad
   (a) (b) (c) (d)
(A) 4   3   1   2
(B) 3   4   2   1
(C) 2   1   3   4
(D) 1   2   4   3
Answer: B

3. Who was referred by Lord Mountbatten as a far righted statesman?
(A) Sardar Vallabhai Patel
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Rajendra Prasad
(D) Lal Bahadur Sastri
Answer: A

4. The States Reorganisation Act was enacted in the year
(A) 1949
(B) 1956
(C) 1947
(D) 1959
Answer: B

5. To draw the attention of the House to a matter of public importance suddenly is called as
(A) No Confidence Motion
(B) Motion for Discussion
(C) Adjournment Motion
(D) Closure Motion
Answer: C

6. The Chairman of the 13th Finance Commission was
(A) Dr.Vijay L.Kelkar
(B) Y.V. Reddy
(C) R.Chelliah
(D) L.K.Jha
Answer: A

7. The term 'Education' belongs to the
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) Residuary subjects
Answer: C

8. The number of Fundamental Rights available in Constitution of India are
(A) Six
(B) Seven
(C) Eight
(D) Ten
Answer: A

9. Which Constitutional Amendment Act added Fundamental Duties in the Constitution of' India?
(A) 42"d Amendment Act
(B) 44th Amendment Act
(C) 4 7th Amendment Act
(D) 49th Amendment Act
Answer: A

10. In India the Right to Information Act was enacted in
(A) 2002
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2010
Answer: C

1 comments:

Click to comment