TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set -37

1. Permanent members of U. N. Security Council are ______
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
Answer : (D)

2. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi
(D) Lata Mangeshkar
Answer : (C)

3. The speed of light will be minimum while passing through ______
(A) Glass
(B) Vacuum
(C) Water
(D) Air
Answer : (A)

4. Right to vote is a ______
(A) Political right
(B) Civil right
(C) Economic right
(D) Legal right
Answer : (A)

5. Who organized the fourth Buddhist council?
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Bindusara
(D) Kanishka
Answer : (D)

6. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura
(B) Vindhya
(C) Nilgiri
(D) Aravalli
Answer : (C)

7. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was ______
(A) Skandagupta
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II
(D) Kumaragupta
Answer : (C)

8. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium
(B) Switzerland
(C) Netherlands
(D) Luxembourg
Answer : (A)

9. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat
(B) INS Arihant
(C) INS Vikrant
(D) INS Talwar
Answer : (B)

10. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year ______
(A) 1907
(B) 1917
(C) 1911
(D) 1921
Answer : (C)

Click to comment