TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set -34

1. The Constitution of India was adopted in ______
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949
(D) 31 December, 1949
Answer : (C)

2. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel
(D) Dr. Rajendra Prasad
Answer : (B)

3. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is _____
(A) J. B. Kriplani
(B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Sarojini Naidu
Answer : (C)

4. The Bermuada Triangle lies in _____
(A) Western North Atlantic Ocean
(B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean
(D) South Indian Ocean
Answer: (A)

5. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel _____
(A) Coal
(B) Uranium
(C) Radium
(D) Diesel
Answer : (B)

6. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river _____
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Indus
Answer : (B)


7. The first Muslim ruler to introduce the system of price control was _____
(A) Balban
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Alauddin Khalji
Answer : (D)

8. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
Answer : (D)

9. Tansen, a great musician, was in the court of ______
(A) Akbar
(B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha
(D) Krishna Deva Rai
Answer : (A)

10. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur
(B) New Delhi
(C) Lucknow
(D) Gajrola
Answer : (A)

Click to comment