TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 27

1. The main watchdog of international trade is
(a) IMF
(b) World Bank
(c) GATT
(d) IFC
Answer: a

2. The data collection for national income estimation in India is done by
(a) National Sample Survey Organisation
(b) Finance Ministry of the Govt. of India
(c) Central Statistical Institute/Organisation
(d) Indian Statistical Institute
Answer: a

3. The appointment of the Judges of Supreme Court is done by
(a) The Prime Minister on the advice of the Union Cabinet
(b) The President in consultation with the Chief Justice of India
(c) The Prime Minister in consultation with the Chief Justice
(d) The President in consultation with the Law Commission of India
Answer: b

4. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(a) Nawgaon — Maharashtra
(b) Palamau — Gujarat
(c) Gir — Madhya Pradesh
(d) Amravati — West Bengal
Answer: a

5. In India political parties are given recognition by
(a) President
(b) Law Commission
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Election Commission
Answer: d

6. To elect the President of India which one of the following election procedures is used?
(a) System of proportional representation by means of a single transferable vote
(b) Proportional representation through list system
(c) Collective voting system
(d) Secondary voting system
Answer: a

7. Which one of the following diseases is least infectious ?
(a) Leprosy
(b) Tuberculosis
(c) Conjunctivitis
(d) Hepatitis
Answer: d

8. various sources of income to the Gram Panchayats, one source is ______
(a) Income tax
(b) Sales tax
(c) Professional tax
(d) Levy duties
Answer: d

9. Which of the following metals is extracted from the Monazite sand found in plenty in India ?
(a) Gold
(b) Uranium
(c) Thorium
(d) Copper
Answer: c

10. The Panchayati Raj was first introduced in the States of Rajasthan and ______
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Orissa
Answer: c 

Click to comment