TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 26

The aspirants appearing at various competitive examinations are always in a deep need and search of comparatively easy to understand and useful study contents on English. With this key point in mind we are providing you  numerous questions for your reference that are intelligently selected and it is covering all examination oriented topics and few questions are taken from different competitive examinations.

1. Ramanuja, the Vaishnava Saint, was born at
(a) Srirangam
(b) Srivilliputtur
(c) Udipi
(d) None of the above
Answer: d

2. The right to Freedom of Speech in India may be restricted, if the freedom is used to
(a) Incite people to violence
(b) Propagate nationalization of the private sector
(c) Level charges of corruption against those in power
(d) Spread superstition
Answer: a

3. Which one of the following is associated with AIDS ?
(a) GIFT
(b) HIV
(c) IVF
(d) MAC
Answer: b

4. Density of population refers to
(a) The number of persons living per sq km of land area
(b) The number of persons living per km of land area
(c) The number of persons living per village
(d) None of the above
Answer: a

5. Which one of the following is the most significant contribution of Sardar Vallabhbhai Patel to modern India ?
(a) His participation in the Quit India Movement
(b) His role in the Non­Cooperation Movement
(c) His achievement of the integration of princely states
(d) His Presidentship of the Indian National Congress
Answer: c

6. A common currency for the members of the Common Market in Europe is known as
(a) Dollar
(b) Eurodollar
(c) Franc
(d) Pound
Answer: b

7. Neap tides are produced in the first and third quarters of the Moon. Then,
(a) The Moon and the Sun are in conjunction with the other planets
(b) The Moon and the Sun are in opposition with each other
(c) The attractions of the Sun and the Moon are at right angles to each other
(d) The Moon and the Sun are in quadrant position to each other
Answer: c

8. The thermoregulatory centre of the man body is
(a) Pituitary
(b) Skin
(c) Hypothalamus
(d) Thyroid
Answer: c

9. India is opposed to the Nuclear Non­proliferation Treaty (NPT) because
(a) It is discriminatory against the non­nuclear powers
(b) It forbids India to use nuclear energy for peaceful purposes
(c) It aims at making South Asia a nuclear-free zone
(d) It allows Pakistan to develop its own nuclear capability
Answer: a

10. Rabies is caused by a
(a) Virus and it affects the nervous system
(b) Virus and it affects the cardiovascular system
(c) Bacteria and it affects the nervous system
(d) Bacteria and it affects the cardiovascular system
Answer: a

Click to comment