TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 12

111. Who among the following was the political teacher of Gandhiji?
(A) G  K Gokhale
(B) Motilal Nehru
(C) Tagore
(D) none of the above
Answer: (A)  

112.When did Mahatma Gandhi started All India Harijan Samaj?
(A) 1930
(B) 1929
(C) 1926
(D) 1932
Answer: (D)

113.In which South African unit had most of the India emigrants taken up abode?
(A) Johannesburg
(B) Natal
(C) Maritzberg
(D) Durban
Answer: (B)

114.At what age did mahatma Gandhi married?
(A) 14 year
(B) 15 year
(C) 13 year
(D) 18 year
Answer:  (C)

115.Who among the following desired to convert Gandhiji to Christianity in South Africa?
(A) A. W. Baker
(B) Mrs. MacDonald
(C) William Godfrey
(D) Spencer Walton
Answer: (A)

116.Where was the first permit office opened on July 1, 1907 for the registration of Indians under the Registration Act?
(A) Pretoria
(B) Johhanesburg
(C) Petersburg
(D) Volksrust
Answer: (A)

117. Who is Devdas to Gandhiji?
(A) cousin brother
(B) brother-in-law
(C) eldest child
(D) youngest child
Answer: (D)

118.When was Gandhi Graduate in law from university of Landon?
(A) 1889
(B) 1891
(C) 1890
(D) 1892
Answer: (B)

119. Which period is considered as 'Gandhian Era' in Indian Independence struggle ?
(A) 1915 - 1947
(B) 1914 - 1948
(C) 1915 - 1948
(D) 1914 - 1947
Answer: (C)

120. Who compared Gandhi's Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
(A) Motilal Nehru
(B) Jawaher Lal Nehru
(C) Tagore
(D) B G Tilak
Answer: (A) 

Click to comment