TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 13

1. Whose birthday in India is celebrated as Children’s Day?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Sarvepalli Radhakrishnan
(D) Pt. Jawaharlal Nehru
Answer: (D)

2. When was Jawaharlal Nehru first elected as Congress president?
(A) 1925
(B) 1924
(C) 1928
(D) 1929
Answer: (D)

3.When did Nehru got Bharat Ratna ?
(A) 1955
(B) 1949
(C) 1956
(D) 1959
Answer: (A)

4.Which of these is Jawaharlal Nehru’s favorite flower which he always wore on his coat?
(A) Lilly
(B) Lotus
(C) Daisy
(D) Rose
Answer: (D)

5.Who was appointed as congress president on maximum occassions?
(A) Motilal Nehru
(B) Mukhtar Ahmed Ansari
(C) Jawaharlal Nehru
(D)  None of the above
Answer: (C)

6.When did Jawaharlal Nehru born ?
(A) 1889 November 14
(B) 1884 November 14
(C) 1887 November 14
(D) 1888 November 14
Answer:  (A)

7. Who wrote the book "Discovery of India" ?
(A) Gandhiji
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore
(D) Munshi Prem Chandra
Answer: (B)

8. Who among the following started the newspaper 'National Herald'?
(A) Sarojini Naidu
(B) B G Tilak
(C) Jawaharlal Nehru
(D) none of the above
Answer: (C)

9. Who is the prime minister when India signed the Pancha Sila with China ?
(A) Indira Gandhi
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Morarji Desai
Answer: (C)

10.When did Jawaharlal Nehru die?
(A) 1963 may 27
(B) 1962 may 27
(C) 1964 may 27
(D) 1966 may 27
Answer: (C)

Click to comment