TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 11

101.When did Gandhiji born?
(A) 2 October,1869
(B) 2 October,1879
(C) 2 October,1868
(D) 2 October,1861
Answer: (A)

102.Who of the following satyagrahis succumbed to jail hardships during the satyagraha movement launched by Gandhiji in South Africa?
(A) Harbat Singh
(B) Villiamma
(C) Nagappan
(D) All of them
Answer: (D)

103. Select the name of the building which served as Gandhi's residence in Mumbai from 1917-1934?
(A) Birla House
(B) Bajaj House
(C) Mani Bhavan
(D) Congress House
Answer: (C)

104.When did Gandhiji's first Satyagraha experimented?
(A) 1905
(B) 1906
(C) 1907
(D) 1909
Answer: (B)

105. Where did Gandhiji started a Satyagraha Sabha with the inauguration of the Rowlatt satyagraha?
(A) Ahmedabad
(B) Bombay
(C) Wardha
(D) Rajkot
Answer: (B)

106.When and where was Gandhiji's first imprisonment?
(A) 1906 at Johannesberg in South Africa
(B) 1904at Johannesberg in South Africa
(C) 1909 at Johannesberg in South Africa
(D) 1908 at Johannesberg in South Africa
Answer: (D)

107.When did Mohandas Karam chand Gandhi die?
(A) January 30, 1948
(B) January 30, 1944
(C) January 30, 1947
(D) January 30, 1949
Answer: (A)

108.Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
(A) Sarojini Naidu
(B) J L Nehru
(C) Tagore
(D) none of the above
Answer: (C)

109.Who advised Gandhiji to remain as an observer and student in the country for a year before taking part in Indian Politics?
(A) B. G. Tilak
(B) G. K. Gokhale
(C) Anne Besant
(D) Rabindranath Tagore
Answer: (C)

110. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
(A) Winston Churchill
(B) Mountbattern
(C) William Churchill
(D) none of the above
Answer: (A) 

Click to comment