TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 9

81. At the midnight of December 31,1929 the Tri-colour flag was unfurled on the bank of ______
(A) the Kavery  river
(B) the Ganga river
(C) the Ravi river
(D) the Yamuna river
Answer: (C)

82.Who gave the slogan 'Jai Hind'?
(A) Subash Chandr Bose
(B) Bhagat Singh
(C) C R Das
(D) Bipin Chandra Pal
Answer: (A)

83.Clement Attlee is related to ______
(A) Poona Pact
(B) British Flag
(C) Simon Commission
(D) Labour Party
Answer: (D)

84.Which of the following statement is not correct regarding Rowlatt Act?
(A) This act was meant to give the government enormous power to repress political activities.
(B) Government could arrest anybody without a trial for two years under this act.
(C) In response to Rowlatt Act Gandhiji had called for a nation wide campaign in 1991.
(D) The tough measures of  Rowlatt Act was chaired by Sir Stafford Cripps
Answer: (D)

85.In 1911 the India’s capital was shifted from Calcutta to Delhi for ______
(A) Showing equal importance of all states in the country
(B) Decreasing the importance of Calcutta
(C) Controlling the activities of nationalist
(D) Both (B) & (C)
Answer: (B)

86.Who was the perpetrator of Jallianwala Bagh massacre on 13th of April 1919, at Jalianwalla Bagh in Amritsar?
(A) General Reginald Dyer
(B) General Blair
(C) Mountbatten
(D) None of the above
Answer: (A)

87.Arya Samaj was started by
(A) Swami Dayanand Saraswati
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Raja Ram Mohan Roy
(D) Swami Vivekananda
Answer: (A)

88.Which of the following was a recommendation of Hunter's Commission ?
(A) Women's education
(B) Introduction of civic education at college university level
(C) New regulation for the organized senates system
(D) Gradual withdrawal of state support from higher education
Answer: (D)

89.Who committed the most daring murder of Sir Curzon Wyllie in 1907 at a public meeting in London?
(A) B N Dutta
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M L Dhingra
(D) Sardar Herbhajen Singh
Answer: (C)

90.Who set up the famous Bengal Chemical Swadeshi Stores during Swadeshi Movement?
(A) P C Ray
(B) Ashwini kumar Dutt
(C) Anandamohan Bose
(D) B N Datta
Answer: (A)

Click to comment