TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 6

51.The peasants attacked and burnt police station on 5 February 1922 at ______
(A) Lahore
(B) Amritsar
(C) Jallian Wala Bagh
(D) Chauri Chaura
Answer: (D)

52.Why did the trend of extremism began from 1905?
(A) Growth of education
(B) Dissatisfaction with the growth of moderates
(C) Reaction to increasing westernisation
(D) Reactionary policies of Curzon
i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and D
iv) All of the above
Answer: iv) 

53.Main reason behind the Surat Split was:
(A) Differences between the Moderate and extremist over the spreading  the movement of anti- Bengal Partition to rest of India
(B) Moderate did not want to confine the movement to Bengal.
(C) Extremist wanted to confine anti-partition movement to Bengal
(D) None of the above
Answer: (A)

54.Who was "The Lion of Punjab" ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) B G Tilak
(C) Ratan Singh
(D) Bhagat Singh
Answer: (A)

55.Who was the President of the Lahore Session of the Indian National Congress?
(A) Gandhiji
(B) J L Nehru
(C) B G Tilak
(D) Annie Besant
Answer: (B)

56.‘Depressed Classes League’ was established by _____
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Babu Jagjiwan Ram 
(C) N.S. Kajrolkar 
(D) Mahatma Jyotiba Phule 
Answer: (A)

57.In Tamil Nadu, a Salt March from Trichy to Vedaranyam was organised by _____
(A) Subrmanya Iyer
(B) V O Chidambaram
(C) Subrmanya Bharathi
(D) Rajaji
Answer: (D)

58. The Muslim League celebrated the day of deliverance on December 22,
(A) 1906
(B) 1936
(C) 1939
(D) 1930
Answer: (C)

59.Sir Thomas Munro is associated with the land revenue settlement____
(A) Permanent settlement
(B) Mahalwari settlement 
(C) Rayotwari settlement 
(D) None of the above 
Answer: (C)

60.Which one of the following authors put forth the theory of the Drain of India's resources to England ? 
(A) Raja Ram Mohan Roy 
(B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) G.G. Agarkar 
(D) Dadabhai Naoroji 
Answer: (D)

Click to comment