TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 5

41.Ilbert Bill was brought up by:
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Barlow
(D) Lord Canning
Answer: (B)

42. Who is remembered as the pioneer of economic nationalism?
(A) J B Kriplani
(B) Bipin Chandra Pal
(C) G K Gokale
(D) R C Dutt
Answer: (D)

43. In which session did D. Naoroji declare Swaraj or Self- government to be the goal of Congress?
(A) Calcutta Session 1907
(B) Lahore Session 1929
(C) Karachi session 1931
(D) Calcutta Session 1906
Answer: (D)

44. Government policies which evoked reactions before 1905 were:
(A) Reduction of ICS age limit to 19 years (1876)
(B) Grand Durbar of Delhi(1877)
(C) Vernacular Press Act(1878)
(D) Arms Act (1878)
i) All of the above
ii) A, B and C
iii) Only D
iv) A and D
Answer: (i)

45.“Repression is repression; if it is legal, (it must be resisted peacefully; but if it is illegal, it must be illegally met)”. Who made this remark ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (D)

46. Who proposed the Preamble before the drafting committee of the constitution?
(A) Jawaher Lal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) B R Ambedkar
(D) none of the above
Answer: (A)

47.Which of the following was not a recommendation of Motilal Nehru Committee (1928)?
(A) Establishment of Federal Government
(B) Elected government in Provinces
(C) Establishment of Dyarchy system
(D) Provision of Civil Liberties’
Answer: (C)

48. In which tear the British  government announced for the first time Dominion Status as the goal of British policy in India?
(A) 1923
(B) 1933
(C) 1929
(D) 1918
Answer: (C)

49. What was the ultimate goal of Gandhi's Salt Satyagraha?
(A) repeal of salt law
(B) 'purna swaraj'for India
(C) curtailment of the Government's power
(D) none of the above
Answer: (B)

50. The prefix 'Mahatma' was added with the name of Gandhi _____
(A) During Champaran satyagrah
(B) During the satyagrah against Rowlatt Act
(C) In the Amritsar session of the Indian National Congress 1919
(D) At the beginning of khilafat movement
Answer: (A)

Click to comment