TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 4

31.Which amongst the following was not a propaganda through newspapers?
(A) Hitabadi
(B) Shamlee
(C) Sanjibani
(D) Bengalee
Answer: (B)

32. An anti-British outfit 'Abhinava Bharat' was founded by_____
(A) R.G. Bhandarkar
(B) V.D. Savarkar
(C) C.R. Das
(D) Sardar Bhagat Singh
Answer: (B)

33.In the Interim Government formed in the year 1946, who of the following held the portfolio of Defence?
(A) Vallabhbhai Patel
(B) Jagajeevan Ram
(C) Baldev Singh
(D) Asaf Ali
Answer: (C)

34. Some of the native states refused to join the Indian Union till the last minute. Point the odd one out
(A) Kashmir
(B) Junagadh
(C) Hyderabad
(D) Rajkot
Answer: (D)

35. Who of the following attented all the three Round Table Conferences?
(A) Vallabhbhai Patel
(B) B R Ambedkar
(C) Vinoba Bhave
(D) M M Malaviya
Answer: (B)

36.Under the permanent settlement 1793, the Zamindars were required to issue pattas to the farmers which were not issued by many of the Zamindars. The reason was ______
(A) The Zamindars were trusted by the farmers
(B) There was no official check upon the Zamindars.
(C) It was the responsibility of the British Government
(D) The farmers were not interested in getting pattas.
Answer: (B)

37.Vande Mataram was taken from ______
(A) Rajtarangani
(B) Anand Math
(C) Akbarnama
(D) Akbar Kosha
Answer: (B)

38.The Non-Coperation movement started in
(A) 1920
(B) 1918
(C) 1921
(D) 1917
Answer: (A)

39.Who was the first President of All India Trade Union Congress _____
(A) Dewan Chaman Lal
(B) Lala Lajpat Rai
(C) N.G. Ranga
(D) Swami Sahajanand
Answer: (B)

40.Which one of the following persons called Irwin and Gandhiji ‘the two mahatmas’ ?
(A) Mira Benn
(B) Madan Mohan Malviya
(C) Sarojini Naidu
(D) Jawaharlal Nehru
Answer: (C)

Click to comment