TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 3

21.What was the chief program of the Swaraj Party?
(A) Council entry
(B) constitutional opposition
(C) both (A) & (B)
(D) none of the above
Answer: (A)

22.Name of the leader who was regarded by Mahatma Gandhi as his political guru____
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Rabindranath Tagore
(C) Lord Irwin
(D) Leo Tolstoy
Answer: (A)

23.The Simon Commission visited India after the_____
(A) Civil Disobedience Movement
(B) Non-cooperation Movement
(C) Swadeshi Movement
(D) Quit India Movement
Answer: (B)

24.Who referred to as the 'ambassador of Hindu-Muslim unity' by Sarojini Naidu in the early years of Gandhian period?
(A) Jinnah
(B) Shaukat Ali
(C) Abdul Jafer
(D) none of the above
Answer: (A)

25.Who founded The Madras Mahajan Sabha?
(A) M Viraraghavachari
(B) B Subramania Iyer
(C) P Anandcharlu
(D) All of the above
Answer:  (D)

26.Which one of the following was the aim of the Nehru Report of 1928 ?
(A) To draft a Constitution for India
(B) To prepare a plan to achieve freedom for India through revolution
(C) To bring a rapprochement between the Indian National Congress and the Muslim League
(D) To determine the responsibility of Brig-Dyer for the Jallianwala Bagh tragedy
Answer: (A)

(A) Dr. Saifuddin Kitchlu and Dr. Satyapal
(B) Swami Shraddhanand and Mazharul Haq27. During the Indian freedom struggle, an unarmed large crowd gathered in the Jallianwala Bagh at Amritsar on 13th April 1919 to protest against the arrest of_____
(D) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad
(C) Madan Mohan Malaviya and Mohammed Ali Jinnah
Answer: (A)

28.During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called Free Indian Legion?
(A) Lala Hardayal
(B) Rashbehari Bose
(C) Subhash Chandra Bose
(D) V.D.Savarkar
Answer: (C)

29.All India Muslim League was formed in____
(A) Lahor
(B) Aligarh
(C) Lucknow
(D) Dhaka
Answer: (D)

30. Who was the chairman of the Drafting Commitee of the constitutiion?
(A) J L Nehru
(B) B R Ambedkar
(C) Rajendra Prasad
(D) none of the above
Answer: (B) 

Click to comment