TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 2

11.Who amongst the following was not an extremist?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Aurbindo Ghosh
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Gopal Krishna Gokhale
Answer: (D)

12.The Hunter Inquiry Committee was appointed by the British Government which was expected to look into ____
(A) Bardoli Satyagraha 
(B) Khilafat agitation 
(C) Jallianwala Bagh Massacre 
(D) Chauri-Chaura incident 
Answer: (C)

13.In which of the following years was the All-India Trade Union Congress formed in Bombay?
(A) 1910
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921
Answer: (C)

14.Find the correct option:
(A) On August 1905, formal proclamation of Swadeshi movement was made.
(B) Boycott of Manchester cloth and Liverpool salt was on agenda.
(i) Only A
(ii) Only B
(iii) Both A and B
(iv) None
Answer: (iii) 

15. Who was the advocate in the famous INA trials?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bhulabhai Desai
(C) Asif Ali
(D) Aftab Ali
Answer: (B)

16. Who has been reffered to as the "conscience-keeper" of Gandhiji?
(A) J L Nehru
(B) C Rajagopalachari
(C) V Patel
(D) None of the above
Answer: (B)

17.In 1923 by whom Swaraj Party was founded?
(A) Motilal Nehru and C.R. Das.
(B) Sachin Sanyal and Jogesh Chatterji
(C) Gandhiji and Jawaharlal Nehru
(D) Abdul Ghaffar Khan and Vithalbhai Patel
Answer: (A)

18. Three amongst the following were charged with waging war against the King Emperor in November 1945. Who was not ? 
(A) Col. Shah Nawaz Khan 
(B) Capt. Sehgal 
(C) Lt. G.S. Dhillon 
(D) Damodar Chapekar
Answer: (D)

19. The Government of India Act 1935 provided for a federation with the provinces and the princely states as its units. Why did this part of the Act not come into force? 
(A) Because the Congress did not accept it 
(B) Because the Muslim league did not accept it 
(C) Because some of the provinces did not accept it 
(D) Because the rulers of the princely states did not consent to join 
Answer: (A)

20.Find the correct option:
(A) The middle class intelligent rose during this period.
(B) Historical researchers tried to pot ray good from India’s past.
i) Only A
ii) Only B
iii) A and B
iv) None
Answer: (iii)

Click to comment