TNPSC Group 4 Important Questions Based on Syllabus History Series - 10

91. The year 1943 is important because
(A) World War II ended.
(B) Quit India Resolution was passed.
(C) Azad Hind Fauj was formed.
(D) Dandi March was organised by Mahatma Gandhi
Answer: (C)

92.Who was the bearer of honorific 'Vaikkom Veerar'?
(A) C Rajagopalachari
(B) E V Ramaswamy
(C) V V S Iyer
(D) G A Natsan
Answer: (B)

93.The Red Shirts movement aimed at 
(A) creation of an independent Pakhtoonistan
(B) the formation of Pakistan
(C) trade union activities in India
(D) throwing out British from India
Answer: (D)

94.Who of the following did not belong to what popularly was known as 'the Bombay Triumvirate'?
(A) K T Telang
(B) Tyabji
(C) Surendra Nath Bannerji
(D) G A Natsan
Answer: (A)

95. Who started the Bhoodan Movement ? 
(A) Swami Vivekananda
(B) Acharya Vinoba Bhave
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jayaprakash Narayan
Answer: (B)

96.The Swadeshi movement took place in India during
(A) the Non- Cooperation movement
(B) the anti-Bengal partition agitation
(C) the Champaran Satyagraha of Gandhiji
(D) none of the above 
Answer: (B)

97.Who gave Vallabh Bhai Patel the title of 'Sardar'?
(A) J L Nehru
(B) Acharya Vinoba Bhave
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jayaprakash Narayan
Answer: (C)

98.By whom was the slogan ‘Inquilab Zinda bad’ first raised? 
(A) Bhagat Singh
(B) Rajguru
(C) Sukhdev
(D) Subhash Chadra Bose
Answer: (A)

99.Which revolutionary died after a 64-day fast In jail, demanding treatment not as criminals but as political prisoners? 
(A) Jatin Das
(B) Gopi Chand Bhargava
(C) Sukhdev
(D) Both (A) & (B)
Answer: (A) 

100.Who took the burning of the foreign clothes during the Non- Cooperation Movement as ‘insenate waste’ ? 
(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Womesh Chandra Banerji
(C) Rass Bihari
(D) Dadabhai Naoroji
Answer: (A) 

Click to comment