TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 18

1. Which of the following represented the Indian Christians in the First Round Table Conference held at London ?
(A) Rao Bahadur Srinivasan
(B) Sir Akbar Hydari
(C) Sir A.P. Patro
(D) K.T. Paul
Answer: (C)

2.Mahatma Gandhi returned from South Africa to India
(A) 1915
(B) 1916
(C) 1913
(D) 1912
Answer: (A)

3.Child Labor Act prohibits employment of children aged under _____________years.
(A) 12
(B) 13
(C) 14
(D) 15
Answer: (C)

4.Bean shaped cells in plants are
(A) mesophyll cells
(B) xylem cells
(C) phloem cells
(D) guard cells
Answer: (D)

5.Fathom is the unit of
(A) sound
(B) depth
(C) frequency
(D) distance
Answer: (B)

6.Consider the following statements. Identify the right ones.
I. The most popular argument regarding the origin of the universe is the Big Bang Theory.
II. It is also called expanding universe hypothesis because the universe is expanding by accelerating speed.
(A) I only
(B) II only
(C) Both
(D) None
Answer: (C)

7.CRY stands for______________
(A) Child Relief and You
(B) Child Rehabilitation and You
(C) Child Rights and You
(D) Child Reservation and You
Answer: (C)

8.The 'Young India' was started as a weekly by—
(A) The Home Rule Party
(B) The Extremist Party
(C) Ghadar Party
(D) Swaraj Party
Answer: (A)

9.The partition of Bengal was announced by ______ in ______.
(A) Lord Curzon, 1912
(B) Lord Curzon, 1907
(C) Lord Curzon, 1911
(D) Lord Curzon, 1905
Answer: (D)

10.What is the unit for measuring the amplitude of a sound?
(A) Decibel
(B) Coulomb
(C) Hum
(D) Cycles
Answer: (A)

Click to comment