TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 21

1.Who among the following was the President of The All India State ‘Peoples’ Conference in 1937 ?
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Seikh Abdullah
(D) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (B)

2. Qualitative definition of force is given by
(A) Newton’s first law of motion.
(B) Newton’s second law of motion.
(C) Newton’s third law of motion.
(D) Newton’s law of gravitation.
Answer: (A)

3. The prime minister is appointed by
(A) Lok sabha
(B) Council of Ministers
(C) Rajya sabha
(D) The President
Answer:(D)

4.In the colonial period of India, which one of the following was a consequence of the other three ?
(A) Reform movement of the 19th century
(B) Rise of the middle classes
(C) Spread of education
(D) Missionary activity
Answer: (A)

5.Members of Lok Sabha are elected by-
(A) Speaker
(B) Prime minister
(C) direct election
(D) indirect election
Answer: (C)

6.SI unit of force is
(A) kg m/s.
(B) Newton.
(C) Dyne.
(D) None of these.(A)
Answer: (B)

7.The Union Finance Minister presnts the Annual Budget before-
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) The Parliament
(D) Prime minister
Answer: (A)

8.When did the Lok Adalat introduced?
(A) 1980
(B) 1984
(C) 1987
(D) 1986
Answer: (C)

9. National Council of Education and System was set up to organise the system of education in -
(A) August 13, 1906
(B) August 16, 1906
(C) August 17, 1906
(D) August 15, 1906
Answer:(D)

10.A device which converts chemical energy into electrical energy is called __________.
(A) moving-coil meter
(B) generator
(C) battery
(D) motor
Answer: (C) 

Click to comment