TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 22

1. Khaira’ is a plant disease caused due to the deficiency of _____
(a) Iron
(b) Carbon
(c) Zinc
(d) None of the above
Answer: c

2. ‘1987’ was declared by the United Nations as the International Year of _____
(a) Peace
(b) The Child
(c) The Youth
(d) The Shelter for the Homeless
Answer: a

3. The Narimanam oil field is located in _____
(a) Mahanadi delta
(b) Krishna delta
(c) Cauvery delta
(d) Godavari delta
Answer: c

4. Assertion (A) : Five­Year Plans form the basis of Indian economic planning.
Reason (R) : India follows Soviet pattern of planning.
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is incorrect but R is correct
Answer: c

5. ‘Lushai’ is the name given to tribal population living in _____
(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Meghalaya
Answer: c

6. Montague ­ Chelmsford Reforms relate to _____
(a) Dyarchy
(b) Communalism
(c) Provincial autonomy
(d) None of the above
Answer: a

7. Khilafat movement stressed on _____
(a) Restoration of Turkish Khalipha as the head of Indian Muslims
(b) Reservation of seats for Muslim community in Government services
(c) Independent Pakistan
(d) India’s Independence
Answer: a

8. The Buddhist sculpture and art is found at _____
(a) Mahabalipuram
(b) Kanchi
(c) Vijayanagar
(d) Amravati
Answer: b

9. The Reserve Bank of India was established in _____
(a) 1935
(b) 1947
(c) 1952
(d) 1969
Answer: a

10. The chemical name for urea is _____
(a) Aneurin
(b) Chloroethene
(c) Carbamide
(d) None of these
Answer: c

Click to comment