TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 19

1. In India the Home rule movement was started by ______.
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Annie Besant
(C) both A & B
(D) none of the above
Answer: (C)

2. A canon after firing recoils due to
(A) Conservation of energy.
(B) Backward thrust of gases.
(C) Newton’s third law of motion.
(D) Newton’s first law of motion.
Answer: (C)

3.The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
(A) 60
(B) 120
(C) 180
(D) 240
Answer: (B)

4.Khilafat Movement (1919-1920), the movement of Indian Muslims was led by-
(A) Shaukat Ali
(B) Muhammad Ali
(C) both A & B
(D) none of the above
Answer: (C)

5.Who was the first to work out scientific experimental studies on heredity?
(A) Dr. Ian Wilmut
(B) Gregor William Mendel
(C) Gregor John Mendel
(D) Gregor Johann Mendel
Answer: (D)

6. A rocket or jet engine works on the principle of
(A) Conservation of energy
(B) Conservation of momentum
(C) Conservation of mass
(D) Newton’s second law of motion.
Answer: (B)

7.Why did Gandhiji call off the Non-Cooperation movement?
(A) On the account of the violence in Chauri-Chaura
(B) On the account of the violence in Khilafat Movement
(C) On the account of the violence in Home rule movement
(D) none of the above
Answer: (A)

8.Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
(A) shorter
(B) longest
(C) not yet defined
(D) none of the above
Answer: (A)

9. Which is the oldest political party in India?
(A) Bharatiya Janata Party
(B) Bahujan Samaj Party
(C) Communist Party of India
(D) Indian National Congress
Answer: (D)

10. The mixture of gases used by deep-sea divers is
(A) Helium-nitrogen
(B) Oxygen-nitrogen
(C) Helium-oxygen
(D) Helium-cloride
Answer: (C)

Click to comment