TNPSC Group 2 Model Questions General Knowledge Part - 1

1. Which of the following pairs is correct ?
(a) IDBI Shortterm - financing
(b) NABARD Industrial - financing
(c) RBI Longterm - financing
(d) RRB Dispensing - rural credit
Answer: d

2. Match the columns :
(A) Namdeva (i) West Bengal
(B) Chaitanaya (ii) Uttar Pradesh
(C) Surdas (iii) Maharashtra
(D) Nanak (iv) Punjab
Answer: a-iii, b-i, c-ii, d-iv

3. Match the columns :
(A) M. N. Roy - (i) Swarajist Party
(B) C. R. Dass - (ii) Hindustan Socialist Republican Association
(C) Chandra Shekhar Azad - (iii) Congress Socialist Party
(D) Acharya Narendra Dev - (iv) Communist International
Answer: a-iv, b-i, c-ii, d-iii

4.India’s contribution to Mathematics includes
1. Number system
2. Decimal system
3. Concept of zero
(a) 1, 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 1 & 3
Answer: c

5.Which of the following diseases is hereditary ?
(a) Haemophilia
(b) Tuberculosis
(c) Cancer
(d) Dysentery
Answer: a

6.Ultrafiltering units of kidney are known as
(a) Nephron
(b) Glomerulus
(c) Vena Cava
(d) Tubule
Answer: a

7.The human body is immune to which of the following diseases?
(a) Smallpox
(b) Diabetes
(c) Tuberculosis
(d) jaundice
Answer: a

8.Temperature in human beings is controlled by
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Hypothalamus gland
(d) Adrenal gland
Answer: a

9.Indianisation of the Civil Services was done by
(a) Lord Ripon
(b) Lord Mayo
(c) Lord Lytton
(d) Lord Reading
Answer: c

10. Musical instrument used by Amir Khusro was
(a) Sitar
(b) Sarod
(c) Tabla
(d) Flute
Answer: a

Click to comment