TNPSC - Postal System in India Important Questions and Answers

TNPSC - Postal System in India Important Questions and Answers
  1. When did the first General Post Office opened in India ? Answer: 1774 (Kolkata, West Bengal)
  2. What is Stand for PIN code and When did the PIN Code system Started in India and ? Answer: Postal Index Number, 1972
  3. In which year Money Order system introduced in India ? Answer: 1880
  4. When did the speed post service started in India ? Answer: 1986
  5. Which Governor general found Telegraph and Postal systems ? Answer: Lord Dalhousie
  6. Which is the first postage stamp of India ? Answer: Sinde Dawk (1852)
  7. When was started Postal Life Insurance in India ? Answer: 1884
  8. Where is postal staff college situated ? Answer: Ghaziabad (UP)
  9. When was World Postal Day observed ? Answer: October 9
  10. When was  Indian Postal Day observed ?  Answer: October 10
  11. Where is highest post office in the world situated ? Answer: Hikkim (Himachal Pradesh)
  12. When did Universal Postal Union founded? Answer: 1874
  13. First Postal ATM was opened in which city? Answer: Chennai
  14. Where is the Headquarters of Indian postal system? Answer: New Delhi
  15. Which is the first Indian post office outside Indian Territory ? Answer: Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)
  16. Where is the Headquarters of Universal Postal Union (UPU)  Answer:  Berne (Switzerland)
  17. When was celebrated National Postal Week? Answer: 9th – 15th October Click Here More Details

Click to comment