TNPSC - Indian History Objective Questions and Answers

1. The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by?
A. Chandragupta Maurya
B. Kharvela
C. Amoghavarsha
D. Chamundaraya
Answer : (D)

2. ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for once cremated, there is no return’. The rejection of after life is an aphorism of the?
A. Kapalika sect
B. Sunyavada of Nagarjun
C. Ajivikas
D. Charvakas
Answer : (D)

3. Which one of the following usages was a post-Vedic development ?
A. Dharma-Artha-Kama-Moksha
B. Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra
C. Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa
D. Indra-Surya-Rudra-Marut
Answer : (C)

4. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was?
A. Amritsar
B. Patiala
C. Lahore
D. Kapurthala
Answer : (C)

5. In the Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha's First Sermon at Sarnath is?
A. Abhaya
B. Dhyana Manidha Naeyam
C. Dharmachakra
D. Bhumisparsa
Answer : (C)

6. The name of the poet Kalidas is mentioned in the?
A. Allahabad pillar inscription
B. Aihole inscription
C. Alapadu grant
D. Hanumakonda inscription
Answer : (B)

7. Zero was invented by?
A. Aryabhatta
B. Varahamihira
C. Bhaskara I
D. An unknown Indian
Answer : (D)

8. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi ?
A. Tagara
B. Sripura
C. Tripuri
D. Tamralipti
Answer : (A)

9. The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was?
A. The Nawab of Oudh
B. The Nizam of Hyderabad
C. Peshwa Baji Rao II
D. The king of Travancore
Answer : (B)

10. Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama is invariably a?
A. Brahmana
B. Kshatriya  Manidha Naeyam
C. Vaishya
D. Shudra
Answer : (A)

Click to comment