TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 30

1. Under Article 356 Governor shall not be bound by whose advice?
(A) Chief Minister Council of Ministers
(B) President
(C) Prime Minister
(D) None of the above
Answer: A

2. In which Supreme Court Judgement. it has been pronounced that `Article 356 cannot be invoked unless it can be held that government of the state cannot be run in accordance with the provision of the Constitution’Answer: 
(A) Arun vs. Union of India A.I.R. 1992 Allahabad S.C. 1918
(B) S. R. Bommai vs. Union of India A.I.R. 1990 Kant 95
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

3. In which Supreme Court Judgement it has been pronounced that ‘the Union Government cannot dismiss a duly elected State Government on the sole ground that the ruling party in the state suffered an overwhelming defeat in the election of the Lok Sabha?
(A) S. R. Bommai vs. Union of India A.I.R. 1994 S.C. 1916
(B) State of Rajasthan vs. Union of India A.I.R. 1977 S.C. 1361
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

4. How many Schedules are incorporated in the Constitution of India?
(A) Eleventh Schedule
(B) Tenth Schedule
(C) Ninth Schedule
(D) Twelfth Schedule
Answer: D

5. Which Constitutional Article lays down distribution of work through the Union List, State List, and Concurrent List between the Union and State?
(A) 246
(B) 247
(C) 248
(D) 249
Answer: A

6. In the Union List, how many subjects are incorporated?
(A) 95
(B) 92
(C) 97
(D) 99
Answer: C

7. In the State List, how many subjects are included?
(A) 65
(B) 66
(C) 64
(D) 63
Answer: B

8. In the Concurrent list, how many subjects have been included?
(A) 42
(B) 43
(C) 45
(D) 47
Answer: D

9. Constitutionally, how a law can be made out of the subject in the Concurrent List?
(A) Union
(B) State
(C) Council of State
(D) A & B
Answer: D

10. Constitutionally, who has the power to make a law on the subject mentionable in the Union List?.
(A) Lok Sabha
(B) Parliament
(C) Rajya Sabha
(D) Legislative Council
Answer: B

Click to comment